
La igualtat de gènere no només és un dret humà fonamental, sinó que és un dels pilars bàsics per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible. S’han aconseguit alguns avanços durant les últimes dècades, però el món és lluny d’aconseguir la igualtat de gènere per a 2030 com es recull en els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de Nacions Unides.
Avançar en la igualtat de gènere és fonamental per crear una societat sana en tots els seus àmbits, des de la reducció de la pobresa fins a la promoció de la salut, l’educació, la protecció i el benestar.
El lema triat per Nacions Unides per a enguany és “Per a TOTES les dones i nenes: Drets. Igualtat. Empoderament”, al qual els i les socialistes ens unim.
Les dones i les nenes constitueixen la meitat de la població i, per tant, també la meitat del seu potencial. Però la desigualtat de gènere preval i estanca el progrés social, per això és vital que treballem per l’empoderament de les dones, especialment de les joves i les nenes.
Empoderament significa generar més autonomia per a les dones, reconèixer i fer visibles les seves aportacions. Empoderar-se implica participar plenament en tots els sectors: l’econòmic, el polític i el social. D’aquesta manera es construeixen països i economies més fortes i justes, més estables i que contribueixen a millorar la vida de totes les persones, i aquest és, sens dubte, un repte del Partit Socialista.
La realitat demostra que són moltes les àrees on la bretxa de gènere, les diferències entre dones i homes, és encara un llast per a la nostra democràcia i una manifesta injustícia per a les dones.
En l’ocupació, les diferències han anat millorant, però encara mostren un mercat laboral que penalitza les dones en els seus salaris, que estan gairebé en un vint per cent per sota dels homes.
Tractar totes les dones i homes de manera equitativa a la feina és un dels fonaments essencials de la igualtat de gènere i del nostre objectiu d’empoderament, per això, encara que les diferències salarials continuen essent molt significatives, s’han reduït en un 25% des de l’any 2018, entre d’altres coses gràcies a la contínua pujada del salari mínim interprofessional, que ha crescut un 61% des que governam.
Per continuar tancant la bretxa de gènere en el mercat laboral, treballarem per implementar polítiques que afavoreixin i millorin la integració laboral de les dones en les ocupacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), començant per la sensibilització i la promoció en la infància i la joventut.
Que les dones tinguin la major part dels contractes a temps parcial o ocupin llocs de menor responsabilitat té molt a veure amb la conciliació de la vida familiar i laboral, amb els usos del temps: hi ha més dones que homes que cuiden d’altres persones diàriament, 41% enfront del 33%, a més, el percentatge de dones que fan tasques domèstiques diàriament és molt superior al dels homes (64% enfront de 44%).
Però en els darrers sis anys, el govern progressista ha implementat mesures pioneres per aconseguir la igualtat de gènere en diversos àmbits: hem igualat i ampliat el permís de maternitat i paternitat de forma no transferible, promovent la corresponsabilitat en la cura dels fills i filles.
Però cal seguir treballant i impulsar una acció política integral que permeti un pacte per la corresponsabilitat en les cures necessari per a aconseguir l’objectiu de reducció del diferencial de les hores que dones i homes dediquen al treball domèstic i de cures.
Promoure la igualtat de gènere a tots els nivells significa, a més, garantir la presència de dones en els espais de poder del sector públic, de les grans empreses, de les societats cotitzades o dels col·legis professionals.
Empoderar-se és adquirir consciència individual i col·lectiva, guanyar confiança i autoestima, tenir poder per decidir sobre la vida quotidiana. És per això que continuarem treballant de manera decidida per la coeducació, perquè els centres educatius no són neutres: l’escola forma part de l’entorn i el reprodueix i és per això que incloure els valors d’igualtat, tolerància i diàleg és altament transformador.
A més, cal legislar per a protegir les i els menors en els entorns digitals davant de la pornografia i la incitació a la prostitució. És necessari impulsar decididament l’educació afectivosexual basada en el respecte, la igualtat i la dignitat de les persones.
Continuarem defensant que el cos de les dones i la seva maternitat siguin lliurement triats per elles mateixes. La interrupció voluntària de l’embaràs no ha de ser una arma ideològica depenent del signe polític que governi. Per això, cal blindar el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs en la Constitució, assegurant que totes les dones tinguin el dret a decidir sobre el seu propi cos i la seva maternitat.
El nostre compromís amb la igualtat entre dones i homes és ferm i abasta tots els àmbits de la vida pública i privada. Només a través d’una acció política transversal i integral, que tingui també en compte les diferències entre les dones, podrem construir una societat veritablement igualitària i justa per a totes i tots.
Des del PSOE combatrem l’ona reaccionària de la ultradreta negacionista de la igualtat, perquè la millor manera de combatre el negacionisme és posant en marxa polítiques d’igualtat. Per això defensarem els avenços aconseguits i la legislació impulsada i, a més, treballarem per fer efectiva la seva aplicació en tots els àmbits.
I ho volem fer de la mà de tota la societat, entre totes i tots, amb les organitzacions feministes, amb els col·lectius i comptant també amb totes les institucions.
Un any més alcem la nostra veu per a dir: VISCA LA LLUITA DE LES DONES!