Planteja una proposta realista sobre necessitats que moltes vegades queden amagades en campanya electoral darrera d’actuacions molt més visibles, però que són impossibles de complir.
El PSOE Maó ha llançat una proposta per assolir un acord entre partits que permeti prioritzar dos temes importants: les infraestructures de sanejament d’aigua i la millora de l’enllumenat públic.
El candidat del PSOE a l’Ajuntament de Maó, Héctor Pons Riudavets, acompanyat de les membres 4 i 6 de la seva candidatura, Dolors Antonio i Carme Seguí, respectivament, ha comparegut en roda de premsa per explicar la seva intenció d’establir un “gran pacte de ciutat” en aquests temes, perquè no esdevenguin motius de disputa política i que es pugui avançar, sigui quin sigui el color de l’equip de govern resultant de les eleccions. “Són temes transversals que creim que qualsevol grup polític hauria de poder assumir”, ha manifestat Pons.
Pel que fa al sanejament de l’aigua residual, s’ha posat de relleu tot el que s’ha realitzat durant el mandat, però que hi queden necessitats importants: Per una banda, als nuclis urbans perifèrics des Canutells, Binixíquer, es Grau i es Murtar i tota la zona de S’Altra Banda, els projectes han estat redactats durant aquests quatre anys i “executar-los ha de ser una de les primeres accions a dur a terme una vegada es constitueixi el nou Consistori”.
Així mateix, a la ciutat de Maó s’ha de continuar amb obres que permetin millorar l’eficiència del sistema de clavegueram. S’ha fet en punts molt visibles com al carrer Infanta, St. Josep, Sta. Teresa o al carrer de La Plana, al de Ciutadella o al de la Rovellada de Dalt, i també s’han executat les connexions de nuclis com Llucmaçanes o la primera fase de Cala Llonga. “Però hi queda feina per fer”. S’ha d’abordar la revisió del Pla Director de Sanejament, fent un plantejament clar de separació entre aigües brutes i netes, per facilitar la reutilització i la depuració. I a partir d’aquí, escometre les prioritats que es troben principalment localitzades a la barriada de Tanques del Carme, que necessita una intervenció integral; al Polígon Industrial, que necessita un tractament especial; i altres projectes com el col·lector Sud de la Ronda, el carrer Sant Manuel, Duc de Crillón, així com a altres carrers que estan tècnicament identificats. En el seu conjunt, les obres han de permetre que l’aigua residual arribi separada a la depuradora. El projecte és ambiciós i el PSOE vol proposar un calendari d’execució a quatre i vuit anys vista.
L’objectiu, han dit, és “millorar la gestió i el tractament de l’aigua, reduint les filtracions que acaben suposant la contaminació dels aqüífers, complir amb la normativa vigent i continuar donant un servei de qualitat a la ciutadania”.
Pel que fa a l’enllumenat, han manifestat que l’estat actual és obsolet i poc eficient. La situació provoca avaries freqüents i despesa elèctrica, que s’hauria de racionalitzar. En aquests sentit, es proposa anar substituint els punts de llum existents, de tal manera que es pugui reduir el consum, actualment xifrat en 900.000 €/any i s’ofereixi un servei a la ciutadania de millor qualitat.
La proposta del PSOE per als pròxims quatre anys és renovar 1.500 punts de llum (més d’una quarta part dels més de 5.000 fanals que hi ha a Maó).
La feina no serà de zero, sinó que ja s’ha començat a fer, amb renovacions com les que ja s’han produït, per exemple a la placeta de Molí des Pla, al Camí des Castell o al tram de Clavé que passa per les cases de l’Ateneu, camí de Sta. Maria, camí de Trepucó, Sínia des Cuc i una part del carrer Artrutx i Curniola, al Polígon, on els fanals ja funcionen amb tecnologia Led, però que malgrat l’esforç fet, açò suposa una part molt petita del conjunt del municipi.
S’ha valorat el cost d’aquesta inversió en uns 800.000 euros, que es proposa realitzar en quatre anys. És a dir, uns 200.000 euros cada any, que és una suma possible i coherent.
Héctor Pons ha manifestat que la seva proposta és realista. “Podríem prometre que substituirem tots els punts de llum, però volem fer propostes que puguem complir”.
En resum, Pons ha caracteritzat la seva proposta de “cabal i responsable, per abordar temes urgents”. Aquests tipus de projectes vegades queden relegats, en campanya electoral, per promeses molt més vistoses. Es tracta posar damunt la taula un acord per prioritzar aquestes necessitats i per cercar la complicitat d’altres administracions. La voluntat política que permeti tenir el finançament per millorar aquests serveis públics de primera necessitat al municipi.
Amb tot, Pons ha deixat clar que el PSOE farà propostes “que puguem complir, com hem complert en tirar endavant actuacions com la reforma del verge del Toro, la Sala Augusta i molts altres”. I ha afegit que “el pitjor és vendre fum, plantejant qüestions que tothom sap que són impossibles i que, després, deceben la confiança de la gent”.