Pretén reduir els danys associats al consum de drogues i altres addiccions, disminuir-ne la presència i el consum entre la societat maonesa i retardar l’inici en el consum per part dels joves.
La normativa estatal indica la obligatorietat dels municipis de més de 20.000 habitants perquè disposin de un Pla Municipal de Drogodependències, però hi ha altres raons per recomanar elaborar i aprovar un document d’aquest tipus per a Maó:
Les dades recollides al Pla Nacional Sobre Drogues (PNSD) assenyalen que els adolescents s’inicien en el consum de drogues legals (alcohol i tabac) al voltant dels 13 anys i poc després en el cas de les drogues il·legals com el cànnabis (14 anys) i la cocaïna (15).
També és necessari abordar les addiccions sense substància (joc online, addiccions a pantalles, apostes, etc.), una preocupació creixent, en tant que afecta la salut i el desenvolupament normal de la vida de moltes persones.
Seguint els objectius del Pla d’Addiccions de les Illes Balears, el propi Pla de Maó haurà d’incidir en aspectes com la prevenció, l’assistència i la inserció social de les persones que caiguin en les seves xarxes, així com la cooperació, la coordinació i la participació social, per arribar a objectius concrets. També s’hauran d’implementar accions per reduir l’oferta de drogues i especialment afavorir alternatives d’oci que siguin saludables. En totes aquestes àrees s’ha de treballar per augmentar els factors de protecció, enfront del consum de drogues i disminuir-ne els possibles riscos.
El problema de les addiccions ho és de tota la societat. Segons els experts, la drogodependència respon a factors biopsicosocials que requereixen d’un enfocament coordinat per part per part dels diferents agents socials implicats: família, escola, mitjans de comunicació, entitats, institucions, policia, etc. Per tots aquests motius és necessari que les institucions (especialment la més pròxima a la ciutadania) planifiquin mesures conjuntes de prevenció i resposta davant d’un repte social que s’intensifica en els darrers temps. A través d’una diagnosi de la situació actual i tenint en compte tots els àmbits afectats pel fenomen.