El grup municipal del PSOE ha elaborat una proposta d’acord sobre la retirada de la Medalla d’Or de la Ciutat, que es va concedir a Francisco Franco, l’agost de l’any 1949. I ha demanat als altres grups municipals registrar-la conjuntament, per tal de ser discutida i, si és el cas, aprovada, a la propera reunió del Plenari de l’Ajuntament, prevista per a dia 25 d’octubre.
Finalment, només s’hi ha sumat el grup d’Ara Maó i es presentarà com a proposta dels partits que formen l’equip de govern. Encara està per veure, però, quin serà el vot de PP i Ciudadanos, en el moment de la votació.
La moció ve arran de la campanya de recollida de firmes promoguda per l’associació “Memòries de Menorca”, amb qui el PSOE ha mantingut el contacte des del primer moment i ha consensuat la proposta. L’entitat ciutadana, per la seva part, ha entrat formalment la petició, després d’obrir un debat públic molt necessari sobre la conveniència de retirar aquesta distinció al dictador i havent conclòs el seu procés de recerca d’adhesions.
El text que es durà a Plenari proposa “l’inici de l’expedient per retirar la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Maó al dictador Francisco Franco”, i repassa, a l’exposició de motius, els arguments legals i polítics per dur-ho a terme.
En aquest sentit, diu que “es tracta de normalitzar una situació que es troba greument alterada pel fet de mantenir una condecoració a un dictador genocida”.
La Llei de Memòria Històrica de 2017 estableix que les administracions públiques hauran de prendre les mesures oportunes per retirar “escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació de la sublevació militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la Dictadura”. Mentre que la Llei balear de Memòria i Reconeixement Democràtics diu que s’ha de “rebutjar i impedir qualsevol manifestació que suposi un reconeixement del franquisme o una exaltació de la sublevació militar, la Dictadura franquista o del mateix dictador”.
Per tant, els grups que signen la proposta consideren que retirar la medalla és una obligació legal, emparada per la normativa estatal i autonòmica de memòria històrica, però sobretot és una qüestió ètica i moral, que s’ha de fer com a reconeixement històric, per la dignitat de les persones que van patir la Guerra i la Dictadura i per a la dignitat de la nostra democràcia.