El PSOE de Maó vol exposar el seu posicionament entorn a Cala Figuera i el model del Port:
Cala Figuera és un dels pocs espais pendents de definir i desenvolupar al nostre port. Des de sempre, el PSOE ha defensat que en aquest indret hi hem de trobar l’equilibri entre les oportunitats que ens ofereix i les necessitats pendents de resoldre al nostre port, com ho són la manca d’espais per a la nàutica de base i de petites embarcacions. Hem d’avançar en aquest sentit, i ho volem fer amb el màxim consens i sense perdre de vista la visió global de port, ciutat i illa.
Actualment, el Port de Maó es troba en un moment de canvi, d’evolució. S’està transformant. La posada en marxa del nou port de Ciutadella modifica les dinàmiques (algunes d’elles inevitables, per més que ens preocupin) i això ens obliga a replantejar el nostre model de port per garantir-ne el desenvolupament econòmic i les seves potencialitats socials i econòmiques.
Hem de posar en valor allò que el nostre port té i que mai perdrà. El que ens fa diferents i incomparables. Allò que mai hem sabut o pogut aprofitar suficientment. El seu atractiu, la seva orografia, i la seva identitat el fan idoni com a port referent de la nàutica tant des del punt de vista industrial com social i turístic. Per tant, Cala Figuera s’ha de plantejar com una oportunitat d’avançar cap a la consolidació d’un sector econòmic dins el món nàutic que ens faci referents dins la mediterrània.
Què demanem els socialistes
1.- El nou model de gestió del varador, la dotació amb millors infraestructures i l’entrada en el mercat amb uns preus competitius han de venir acompanyats d’un pla de formació i d’ocupació que contribueixi a la desestacionalització del mercat laboral. La implicació del Centre del Mar i del Govern de les Illes Balears és fonamental per donar resposta a les noves demandes formatives que suposarà la creació de nous i millors llocs de feina dins el sector. L’engranatge, per tant, s’ha de posar en marxa.
2.- No podem renunciar a res. La definició de Cala Figuera no pot obviar les necessitats que, des de fa molts anys, tenim pendents de resoldre a Maó. El consens entorn a aquest equilibri ha de ser l’eix vertebrador de les negociacions i la feina amb Autoritat Portuària i amb els agents implicats en el port.
3.- Necessitem donar resposta a la demanda d’amarraments per a petites eslores i, en paral·lel, crear espais públics de convivència per tota aquella gent que vol viure de cara a la mar.
4.- La reordenació dels amarraments dins el port, juntament amb la creació de nous espais de temporada a la zona d’Es Castell, han de permetre acabar amb la llista d’espera. Igualment, hem de dotar de serveis el nostre port. No només poder tenir-hi una barca, sinó també serveis que complementin l’oferta –pels turistes, sí, però també, i sobretot, pels que hi som tot l’any- i ens facin competitius amb altres ports de l’entorn.
5.- I és cert, en aquest sentit, que s’haurà de fer un seguiment de com es preveu la gestió de la làmina d’aigua, perquè poc sentit tindria la creació d’amarraments per a petites eslores si la gestió que se’n faci els converteix en poc o gens accessibles pels residents. La vesant social de Cala Figuera s’ha de traduir també en possibilitats per a l’esport de base, i en aquest sentit s’hauran d’estudiar les opcions d’espais i usos per als clubs i les activitats esportives.
6.- El desenvolupament urbanístic de qualsevol zona s’ha de fer des d’una visió àmplia i pensant en les necessitats de l’entorn. La planificació ha de preveure solucions per a l’accés i la mobilitat tant a la zona com a la resta del port amb una visió estratègica i donant alternatives de transport més enllà dels vehicles particulars. Hem de potenciar, des de les noves propostes, la mobilitat neta, i tots els sistemes que ens ajudin a ser exemple de sostenibilitat i de bona gestió dels recursos.
7.- Amb conseqüència, volem que en la redacció del projecte es contemplin criteris mediambientals i de sostenibilitat com ho són les instal·lacions necessàries per a l’ús d’aigua depurada en la neteja d’embarcacions. És una d’aquelles qüestions pendents que s’han de tenir en compte en un moment com aquest.
8.- Volem, finalment, que sigui un projecte respectuós amb l’entorn patrimonial, que permeti posar a l’abast de tothom les restes romanes que pocs han pogut conèixer i que faciliti espais de convivència i activitat a prop de la mar.
En definitiva: Cala Figuera, espai d’oportunitats i de respostes. Des del PSOE Maó defensarem aquest model i farem tot el que estigui en les nostres mans perquè els consensos ens ajudin a arribar a bon port.
Héctor Pons Riudavets
Portaveu del Grup Socialista a l’Ajuntament de Maó