Maria Membrive
Secretària d’Igualtat PSOE Maó
Arriba el 25 de novembre, des del l’any 1999, establert per la ONU com a Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra la Dona.
Són molts anys de lluita per eradicar una xacra que, a dia d’avui, perdura de manera alarmant dins la nostra societat.
Una societat que, a pesar de tots els seus avanços, segueix reproduint comportaments i conductes pròpies d’una societat patriarcal on, en molts casos, la dona segueix considerant-se propietat de l’home que “suposadament” l’estima.
Per avançar contra la violència masclista i l’atenció a les víctimes s’han d’assegurar mecanismes de coordinació entre les diferents administracions. S’ha de fer feina amb un mateix objectiu i és necessari disposar dels recursos econòmics i personal especialitzat.
Fa un any es van aprovar les mesures del Pacte d’Estat contra la violència de gènere amb un ampli consens de tots els grups. Moltes d’aquestes mesures s’han posat en funcionament des de juny del 2018 amb un nou govern, un govern feminista i compromès amb la igualtat.
El passat 31 de juliol, a la reunió de la Conferència Sectorial d’Igualtat, es van acordar per unanimitat els criteris per al repartiment dels 100 milions d’euros que corresponen a les comunitats autònomes, previstos al pacte d’Estat; es van distribuir els fons procedents de la delegació de govern contra la violència de gènere, de 9,5 milions d’euros; i els criteris per al repartiment de 20 milions d’euros per als ajuntaments.
I el 3 d’agost es va aprovar un Reial Decret Llei que:
- Retorna les competències als ajuntaments en la promoció de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere i estableix el repartiment dels 20 milions d’euros compromesos en el Pacte, els quals passaran a ser 40 milions el pròxim any.
- Modifica la Llei Integral Contra la Violència de Gènere, per millorar l’assistència en els processos judicials i possibilitar que l’acreditació de situacions de violència es pugui realitzar amb informe dels serveis socials o serveis d’acollida, facilitant així l’accés a drets laborals i prestacions de la Seguretat Social.
- Modifica el Codi Civil perquè els i les menors exposats a violència de gènere únicament necessitin el permís d’un progenitor per rebre atenció psicològica.
Amb el nou govern d’Espanya, s’ha tornat a posar en funcionament l’Observatori de la Salud de les Dones, s’han previst solucions habitacionals per a dones víctimes de violència de gènere dins del Pla Estatal de Vivenda i el proper curs escolar comptarà amb assignatures en valors i drets d’igualtat.
I s’està tramitant al Congrés la proposició del Grup Socialista per reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial, amb l’objectiu de formar els jutges i magistrats en matèria d’igualtat, així com la proposició de Llei per garantir la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes a l’ocupació, per avançar en la igualtat efectiva dins l’àmbit empresarial i laboral.
Totes aquestes accions són el resultat d’un compromís polític ferm del partit socialista, per aconseguir, en un temps no molt llunyà, l’eradicació d’una xacra social que ara mateix no ens permet viure en una societat lliure, igualitària i justa.
Seguirem treballant perquè el dia 25 de novembre es pugui celebrar com el dia lliure de la violència de gènere.