Carta de la Secretaria d’Igualtat del PSOE Maó, Maria Membrive, dedicada al dia internacional de l’Orgull LGTBI
El 28 de juny, se celebra a tot el món el dia de l’OrgullvLGTBI en record a les revoltes de Stonewall en el GreenwichVillage de Nova York a l’any 1969 que van suposar el naixement del moviment d’alliberament gai, lèsbic, transexual i bisexual (lgtb). És la commemoració d’una rebel·lió ciutadana contra la injustícia i la discriminació, que va donar origen a un moviment pels drets civils i els drets sexuals a tot el món.
La importància de les protestes d’aquella matinada, del 28 de juny de 1969, radica en què va ser la primera vegada que el col·lectiu va començar a combatre un sistema, legal, policial i social, que els perseguia.
A l’any següent a les ciutats de Nova York i Los Angeles, en commemoració d’aquests fets van sorgir les primeres marxes de l’Orgull i a poc a poc, el denominat “PrideParade” es va anar convertint en una manifestació de reivindicació global.
Al nostre país la primera manifestació va ser el 26 de juny de 1977 i va recórrer els carrers de Barcelona, sota el lema «Nosaltres no tenim por, nosaltres som» i que, encapçalada per persones trans, va ser durament reprimida per la policia.
Així i tot, a l’any següent les manifestacions es van multiplicar i a més de Barcelona, també les va haver-hi a Madrid i Bilbao.
És l’origen del que avui coneixem com el moviment d’alliberament LGTBI, que durant molts anys de lluita per la igualtat de drets, ha aconseguit, almenys al nostre país, passar d’una situació en la qual les persones lesbianes, gais, transexuales i bisexuales eren empresonades en virtut de la Llei de Perillositat Social del franquisme, a una altra molt diferent en la qual les lleis no es fan per perseguir al col·lectiu sinó per garantir la igualtat de drets i les seves manifestacions són massives i pacífiques.
Aquest és el gran èxit de milions de persones activistes que durant aquests anys de lluita han estat assenyalades, perseguides, amenaçades, agredides i detingudes lluitant per la igualtat i la llibertat.
Espanya ha passat de ser un país que perseguia l’homosexualitat i la transsexualitat, a convertir-se en un referent mundial en els drets de lesbianes, gais, transexuales, bisexuales i intersexuales. Aquest canvi radical s’ha anat forjant gràcies a nombroses lleis, que durant els anys 90 i la primera dècada del nou mil·lenni, han anat encaminades a la igualtat real de les persones LGTBI.
És necessari destacar lleis com la Llei d’Arrendaments Urbans del Govern socialista de Felipe González que reconeixia, per primera vegada en 1993, drets a les parelles homosexuals, i que, en 1995 incloïa en el Codi Penal l’homofòbia com a constitutiva de delicte d’odi.
Ja amb el govern de José Luís Rodríguez Zapatero, arribarien les lleis del matrimoni igualitari (2005), i d’Identitat de gènere (2007), que van fer d’Espanya país pioner en drets, començant així una nova etapa. Aquestes mesures han estat imitades a dia d’avu iper la majoria de països occidentals per protegir els drets del col·lectiu LGTBI.
En quant a la llei de matrimoni igualitari és necessari recordar al nostre company Pedro Zerolo que ens va deixar fa 3 anys. Va ser una peça clau en els grans avanços democràtics d’Espanya, de manera molt especial a la lluita pels drets LGTBI que es va materialitzar amb la llei del matrimoni igualitari.
A les Illes Balears, amb l’actual govern, fa dos anys es va aprovar amb un ampli consens la llei per a garantir els drets de LGTBI, llançant així un missatge molt important: la societat de les illes no admet ni admetrà cap tipus de discriminació per orientació sexual o identitat de gènere.
Com a desenvolupament d’aquesta llei es va constituir el Consell LGTBI, òrgan de debat i participació ciutadana per garantir els drets d’aquest col·lectiu i eradicar la LGTBI fòbia.
Al llarg del món i a dia d’avui moltes persones són, encara, perseguides, empresonades, agredides i fins i tot assassinades a causa de la seva orientació sexual i la seva identitat o expressió de gènere.
Des del PSOE manifestem el nostre suport a les organitzacions LGTBI i a totes les dones i homes activistes que amb el seu compromís i valentia segueixen fent feina a tot el món per a una societat lliure de tota discriminació i exclusió que tingui la seva base en l’orientació sexual i la identitat de gènere.
Una manera de mostrar aquest suport és participant de manera activa a aquells actes que siguin convocats per les organitzacions LGTBI i a on serem per seguir reivindicant i defensant una societat lliure de qualsevol tipus de discriminació i violència.
Maria Membrive Pons
Secretaria d’Igualtat del PSOE Maó.